Още две бебета от донорската ин витро програмата на Столична община

Две момиченца близнаци се родиха, благодарение на донорската ин витро програма на Столична община. Бебетата проплакаха в общинската АГ болница “Шейново” на 18 януари и се чувстват много добре. По думите на директора на лечебното заведение д-р Румен Велев едното момиченце е с мерки 2,540 кг и 49 см, а другото – 2,500 кг и 48 см. Родителите не са се ползвали от правото за избор на екип, а раждането е било с Цезарово сечение, съобщават от Общината.


Семейството от няколко години прави опити да се сдобие с дете, но щастието им се усмихна и то с близнаци, след като се включиха в донорската ин витро програма на СО за финансово подпомагане на жени с репродуктивни проблеми.
Общо родените в резултат на общинската инициатива вече са 9, от които 5 момчета и 4 момичета.
Донорската програма на СО стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите “Майки за донорство” и “Искам бебе”.
Всяка година от общинския бюджет се отпускат по 70 000 лв. за ин витро процедури.
Доклад за финансиране на програмата със същата сума и през тази година вече е внесен и трябва да се гласува от Столичния общински съвет.
От старта на програмата до сега за финансиране на ин витро процедури с донорски яйцеклетки са кандидатствали 70 двойки, от които одобрените до момента са 62. Не всички семейства, обаче съобщават дали процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи.